Prefabrik Ev Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Oranları

Prefabrik ev sahibi olmak için birçok insan ek finansmana ihtiyaç duyuyor. Bu yazımızda hangi bankalardan hangi şartlar altında kredi alabileceğinizi yazdık.

No items found.
No items found.

Prefabrik evler, çelik evler ve yayla evleri arsanızın üzerine hızlıca inşa edebileceğiniz ve çok kısa sürede içine geçebileceğiniz evlerdir. Normal konutların fiyatları ve kira ücretlerinin ulaşılmaz boyutlara çıktığı bu dönemde çok az bir tutarda kredi çekerek oldukça kullanışlı sağlıklı ve depreme dayanıklı prefabrik bir eve sahibi olabilirsiniz.

Bankalar Prefabrik Evler İçin Kredi Veriyor mu?

Bankalar ve katılım bankaları prefabrik evlere kredi veriyor. Ancak bankaların verdikleri kredilerin oranları ve sunduğu ödeme planları bankadan bankaya  değişkenlik gösterebiliyor. Prefabrik ve çelik evler için kullanılacak kredilerin faiz oranları aylık bazda genellikle %1,5 % 3 aralığında değişirken devlet bankalarında bu oranların altında bir faiz oranı ile kredi çekmek de mümkün.

Prefabrik Ev Kredisi Veren Bankalar ve Güncel Faiz Oranları

Banka Adı Aylık Faiz Oranı Kredi Tahsis Ücreti
Ziraat Bankası %1,36 Yok
Halkbank %1,29 500 TL
Vakıfbank %1,29 %0,5
Akbank %2,08 500 TL
İş Bankası %2,05 %0,5
Garanti Bankası %2,99 %0,5
Deniz Bank %2,99 %0,5
ING Bank %3,09 %0,5
Kuveyt Türk %2,24 Belirsiz
ICBC Bank %2,39 500 TL
Şeker Bank %2,60 500 TL
Anadolu Bank %3,20 %0,5

Devlet bankalarının faiz oranları

Ziraat bankası diğer devlet bankalarıyla birlikte uygun faiz oranlarıyla dikkat çekiyor. %1,36’dan başlayan prefabrik ev kredisi faiz oranları vadeye göre değişiklik gösterebiliyor. Ziraat bankası herhangi bir kredi tahsis ücreti almıyor.

Halk Bankası da diğer devlet bankalarıyla birlikte kredi faiz oranlarında kampanyalı seçenekler sunuyor. %1,29’dan faiz oranı ve 500 TL tahsis ücreti ile prefabrik eviniz için kredi kullanabiliyorsunuz.

Vakıfbank Halk Bankası’na benzer koşullarla kredi veriyor. Prefabrik ev kredisi için faiz oranı %1,29’dan başlıyor bunun yanı sıra banka %0,5 oranında kredi tahsis ücreti talep etmekte.

Özel bankaların faiz oranları

Yukarıdaki tabloda gördüğünüz gibi Akbank %2,08’den başlayan faiz oranlarıyla prefabrik evler için kredi vermekte. İş Bankası’ında da şartlar benzer gözüküyor, aylık %2,05 faiz oranının yanı sıra %0,5 oranında kredi tahsis ücreti ödemeniz gerekiyor. ICBC’de faizler biraz daha yüksek olsa da uygun koşullarda tercih edilebilir seviyelerde. Banka %2,39’dan başlayan oranlarla kredi veriyor.

Diğer bankaların faiz oranları

Kuveyt Türk devlet bankalarından kredi alınamıyor ise tercihler arasına alınabilecek bir teklif sunuyor. Banka %2,24 kar payı oranıyla prefabrik evler için kredi kullandırtıyor.

4 Adımda Prefabrik Ev Banka Kredisi Nasıl Alınır?

Prefabrik ev kredisi başvurusu yapmak isteyen kişi gerekli evrakları toplayarak ilgili banka şubesine başvuru yapmalıdır. Prefabrik ev kredisine yalnızca gerçek kişi olarak başvuru yapılabilir. Tüzel kişiler prefabrik konut kredisi ürünlerinden faydalanamazlar.

Adım 1

Satın almak istediğiniz prefabrik veya çelik eve ait proforma fatura ve aşağıda belirtilen evraklarla birlikte bankaların size en yakın şubesine başvuruda bulunun.

Adım 2

En az beş bankaya başvuruda bulunmayı sakın unutmayın. Elinizde birçok teklif olması karar verme sürecinde size çok yardımcı olacak.

Başvurduğunuz bankalardan ödeme planı teklifinizi alın. Bankanızdan 120 ay vadeye kadar ödeme planı hazırlamasını isteyebilirsiniz. Elinizdeki teklifleri karşılaştırın gerekirse teklifleri diğer bankalara gösterin faiz oranlarında pazarlık yapın ve başvurunuzu tamamlayın. 

Adım 3

Başvurunuz bankaların kredi departmanına iletilecek ve burada onay sürecinden geçecektir. Başvurduğunuz bankaların bazıları olumlu bazıları olumsuz dönüş yapacaktır. Olumlu dönüş yapan bankaların tekliflerini karşılaştırın ve en uygun şartları sunan bankayla kredi sürecini başlatın.

Adım 4

Tüm süreçler olumlu tamamlandıktan sonra eğer evin değeri 200.000 TL'nin altında ise bankaya ipotek vermeden kredinizi aynı gün içerisinde banka hesabınıza alabilirsiniz.

Prefabrik ev kredisi için gereken evraklar

  • Prefabrik eve ait proforma fatura
  • Gelir belgeleri
  • Maaş bordrosu
  • Kimlik bilgileri

Prefabrik ev kredilerinde e-ipotek

Apartman daireleri için kullanılan ev kredilerinde bankalar genellikle tapu üzerine e-ipotek koyarlar. Tespitlerimize göre prefabrik ev kredilerinde böyle bir durum görülmemektedir. Prefabrik ev kredileri 200.000 TL ile 300.000 TL olduğundan bankalar bu aralıklarda e-ipotek koymayı tercih etmiyorlar.

Prefabrik eviniz için banka kredisi almanın artı ve eksi yönleri

Prefabrik eviniz için banka kredisi almak hayatınız boyunca vereceğiniz büyük ve önemli kararlardan bir tanesi olabilir. İlk kez ev sahibi olacaklar için süreç yorucu gözükse de ev kredilerinin artı ve eksilerini araştırmak size karlı bir kredi anlaşması sağlayabilir.

Bu bölümde ilk kez ev kredisi alacaklar için prefabrik ev kredisi almanın avantaj ve dezavantajlarını özetledik.

Avantajlar

  • Prefabrik evinizin toplam maliyetinin tamamı peşin olarak cebinizden çıkmadan ev sahibi olacaksınız.
  • Alacağınız kredinin tüm ödemelerini zamanında ve eksiksiz yaparsanız kredi puanınız bu durumdan çok olumlu etkilenecektir. Bu da araba kredisi, ihtiyaç kredisi, yüksek limitli kredi kartı gibi diğer kredili ürünlere ulaşımınızı oldukça kolaylaştıracaktır.
  • Ülkemiz yüksek enflasyonun hakim olduğu bir dönemden geçiyor. Enflasyon oranının %100’lere vardığı ekonomik iklimde faiz oranlarının çok yüksek olması beklenir ancak uygulanan politikalarla konut kredisi faizleri 30%’un altında seyrediyor. Görünen o ki kredi faizleri enflasyona göre oldukça avantajlı durumda. 
  • Son on yılda prefabrik ev fiyatları hızla arttı. Önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının yavaşlayacağı ön görülse de hemen sonrasında hızla artmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Prefabrik ev fiyatları daha fazla artmadan ev sahibi olmak mantıklı olabilir.

Dezavantajlar

  • Konut kredileri enflasyon oranına göre avantajlı gözükse de ortodoks ekonomik anlayışa göre 30% çok yüksek bir faiz. Sabit faizle prefabrik ev kredisi aldığınızı varsayarsak önümüzdeki dönemde enflasyonun düşmesiyle birlikte faizlerin düştüğü senaryoda pahalı bir krediyle baş başa kalabilirsiniz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde kredi faizlerinin düşeceğini ön görüyorsanız değişken faiz oranlı prefabrik ev kredisi kullanmanız faydanıza olacaktır. 
  • Prefabrik eviniz için aldığınız krediyi ödemediğiniz durumda evinizi veya diğer varlıklarınızı kaybedebilirsiniz.

Prefabrik ev kredisi almadan önce dikkat etmeniz gerekenler

Yukarıda bahsettiğimiz gibi hayalinizdeki prefabrik ev için kredi almak büyük bir adım bu nedenle tüm detayları çok iyi bilmelisiniz. Kredi almadan önce dikkat etmeniz gereken noktaları bu bölümde özetledik.

Kredi puanınızı öğrenin ve yükseltin

Prefabrik ev kredisi alırken bankaların ilk dikkat ettiği nokta kredi puanınız olacak bununla birlikte bankadan alacağınız kredininin faiz oranını da olumlu veya olumsuz etkileyecektir.

Kredi puanınızı nasıl yükseltebilirsiniz?

  • Hali hazırda kullandığınız başka krediler varsa ödemelerinizi tam zamanında ve eksiksiz ödemeye özen gösterin. Mümkünse daha erken ödeyin.
  • Kredi kartı ekstrelerinizi tam zamanında ve eksiksiz ödeyin.
  • Faturalarınızı zamanında ödeyin.

Kredi çekmeden önce gelir ve giderlerinizi dengeleyin bütçenizi hazırlayın

Prefabrik ev kredisini ödemek düşündüğünüzden daha zor olabilir. İlk defa ev sahibi olacaksanız, tasarruf yapmaya başlamak ve bütçe hazırlamak ödemelerinizi zamanında ve eksiksiz yapmanıza yardımcı olacaktır.

Tasarruf yapmak harcama alışkanlıklarınızı gözden geçirmek ve gereksiz harcamalarınızdan vazgeçmekle başlar.

Evinizin için yapacağınız tüm harcamaları hesaplayın

Prefabrik ev satın alırken bazı masrafları gözden kaçırıyor olabilirsiniz. öncelikle prefabrik evinizi inşa edecek firmayla tüm maliyetler konusunda anlaşmaya varın, açık nokta kesinlikle bırakmayın.

Yeni evinizin bir diğer maliyet kalemi iç dizayn ve mobilyalar olacaktır. Evinizin iç dizaynı için yapacağınız harcamaları hesaba katmayı unutmayın.

Tüm banka ve kredileri araştırın en doğru krediyi seçin

Genellikle insanlar kredi araştırmasına gereken zamanı ayırmıyor. Sürekli çalıştığı bankaya gidiyor banka ne teklif verirse kabul ediyor. Bankaların prefabrik evler için sunduğu kredi teklifleri daha iyi araştırılmalı sıkı pazarlık yapılmalı. En az on farklı bankaya öncelikle internet üzerinden başvuru yapın sonrasında aldığınız tekliflerle birlikte şubeyi ziyaret edin ve temsilciyle birebir pazarlık ederek son teklifinizi alın. Tüm bankaları mutlaka ziyaret edin. Teklifleri topladıktan sonra artı ve eksi yönleri değerlendirin seçiminizi yapın.

Prefabrik Ev Kredisi Almanıza Engel Olabilecek 3 Durum

Kredi talepleriniz bankalar tarafından onaylanmayabilir. Bankalar birçok nedenden ötürü kredi başvurunuzu reddediyor olabilir. En sık görülen 3 nedeni inceleyelim.

Yetersiz kredi puanı

Geçmişte kullandığınız kredilerin aylık ödemelerini zamanında ödememiş olabilirsiniz veya kredi kartı ekstreniz birçok kez gecikmeye düşmüş olabilir. Bu gibi durumlar kredi puanınızı bankanın istediği seviyenin altına indirmiş ve bu nedenle kredi başvurularınız reddediliyor olabilir.

Aylık gelir yetersizliği

Aylık geliriniz ve mal varlıklarınızın toplamı bankadan talep ettiğiniz kredinin geri ödemelerini karşılamakta yetersiz görülmüş olabilir. Halihazırdaki kredileriniz ve kredi kartı borçlarınızı kredili ürün kotanızı dolduruyor olabilir.

Kişisel sebepler

Bankalar gelirleri stabil ve garanti kişilere kredi vermeyi tercih eder. İşe henüz yeni başladıysanız veya geçmişte hiç kredili ürün kullanmadıysanız banka size kredi vermemeyi tercih edebilir. Bu nedenle düzenli gelir oluşturup banka hizmetlerinden faydalanarak kredi puanı oluşturmanız faydalı olacaktır.

Prefabrik Evinize Kredi Dışında Faizsiz Olarak da Sahip Olabilirsiniz

Faizsiz ev sistemleri ile de prefabrik evlere sahip olabilirsiniz. Tasarruf finansmanı, faizsiz sistem olarak ev sağlayan şirketler prefabrik evlere de aynı sistemi uygulamaktadır. Siz de bu şekilde ev sahibi olmak isterseniz ödemeleriniz size uygun şekilde planlanıyor.

Dayanışma ve yardımlaşma temeline dayanan bu sistemler artık devlet kontrolünde hizmet veriyor.

Bu faizsiz sistemlerle her ay yüzlerce kişi ev sahibi oluyor ve evinizi dilediğiniz yerden alabilme imkanını da sunuyorlar

Prefabrik evler için banka kredisiz faizsiz ev alma sistemi nasıl işliyor?

Peşinatsız ipoteksiz kredisiz olarak prefabrik ev sahibi olmak artık imkansız değil. Prefabrik ev hayaliniz varsa farklı bir bakış açısı getiren bu sitemle güven esasına dayalı bir tasarruf finansmanı ile evinize sahip olabilirsiniz.

18 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu siteme katılabilir. Daha detaylı bilgilere Fuzulev ve Eminevim gibi firmaların web sitesinden ulaşabilirsiniz.

Prefabrik ev rehberimize göz atın

Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar? Kaç Yıl Kullanılabilir?

Prefabrik Ev Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Oranları

Prefabrikte Subasman Nedir? Kot, Perde ve Yükseklik

Zemin Etüdü Nedir? Prefabrikte Zemin Etüdü