Prefabrik Ev Nedir? Neden Prefabrik Ev Tercih Etmelisiniz?

Prefabrik evlerle ilgili merak ettiğiniz tüm soruları bu yazımızda sizin için cevapladık.

No items found.
No items found.

Prefabrik evler, son dönemde oldukça popüler yapılar olduğu için kendi evine sahip olmak isteyen herkes için bir merak konusu oldu. Uzaktan baktığınızda gerçekten harika görünen pek çok prefabrik mimari var. Peki prefabrik ev sizin için de uygun mu? Merak ettiğiniz tüm soruları sizin için cevapladık.

Prefabrik Ev Nedir?

Prefabrik ev, yerinde monte edilen fabrika yapımı, standartlaştırılmış bileşenler kullanılarak inşa edilen bir konut türüdür. Prefabrik evler tipik olarak ahşap, çelik veya beton gibi malzemeler kullanılarak yapılır.

Geleneksel evlere göre hem daha ekonomik hem de inşaası daha hızlıdır. Tamamen kişiselleştirilebilir olduğu için enerji verimliliği yüksek ve sürdürülebilir olacak şekilde tasarlanabilir.

Prefabrik Evlerin Avantajları Nelerdir?

Prefabrik evlerin son dönemde ilgi görmesinin en büyük nedeni ev sahibi olmak isteyenlere sunduğu uygun çözümler diyebiliriz. Genel olarak prefabrik ev yaptırmanın avantajları ise şu şekilde sıralamak mümkün:

prefabrik evlerin avantaj ve dezavantajları
  • İnşaat hızı: Prefabrik evler, işin çoğu şantiye yerine fabrika ortamında yapıldığından, geleneksel evlerden çok daha hızlı inşa edilirler. Özellikle yeni evine bir an önce taşınmak isteyenler için iyi bir seçimdir.
  • Uygun fiyat: Hem verimli üretim modeli ile hem de malzemelerin görece olarak daha düşük maliyeti olduğu için prefabrik ev yaptırmak geleneksel evlerden daha uygun fiyatlıdır.
  • Yüksek kalite: Evler bir fabrika ortamında inşa edildiği için kalite standartlarını korur. Pek çok prefabrik ev satıcısı kişilere dayanıklılık ve uzun ömür garantisi sunar.
  • Enerji verimliliği: Verimlilik sizin için önemliyse prefabrik evinizi buna göre özel olarak dizayn ettirebilirsiniz. Örneğin daha iyi yalıtım ve HVAC sistemleri gibi pek çok işlevi evinize entegre ettirebilirsiniz.
  • Kişiselleştirilebilir: Hepimiz eşyalarımızın bize özel olmasını istiyoruz. Prefabrik evlerin en güzel yanı tamamen kişiselleştirilebilir olmasıdır. Aklınıza gelebilecek neredeyse her özelliği evinize eklemeniz mümkün.
  • Doğa dostu: Günümüz dünyasının en önemli konusu sürdürülebilirliktir. Prefabrik evler, sürdürülebilir malzemeler ve yöntemler kullanılarak inşa edilir. Çevre dostu bir evde yaşamak sizin için önemli ise bu prefabrik evinizde mümkündür.

Neden Prefabrik Ev Tercih Etmelisiniz?

Yeni bir yuvaya sahip olmak isteyen kişiler için pek çok seçenek bulunur. Fakat şehir hayatından sıkılmış ve gürültüden uzak tamamen kendi istediği gibi bir eve sahip olmak isteyen kullanıcılar için en iyi çözüm prefabrik ev diyebiliriz. 

Bunun yanı sıra, daha uygun maliyeti ve inşa süreleri de hesaba katıldığında pek çok apartman dairesinden çok daha uygun fiyata yüksek konfor elde etmeyi mümkün kılar. Oda sayısından evin m2 büyüklüğüne kadar pek çok anlamda kişiselleştirilebilir ve uzun ömürlü olması ise hayalinizdeki yaşam alanına sizi daha çok yaklaştıracaktır.

Son olarak ise prefabrik evlerin çevre dostu şekilde üretilebilmesi, sürdürülebilirlik konusu ile ilgilenen kişiler için oldukça çekici olabilir. Prefabrik evinizde güneş panelleri ve dönüştürülebilir malzemeler kullanarak dünyaya katkı sağlayabilirsiniz.

Prefabrik Evlerin Dezavantajları Nelerdir?

Dünyada var olan her şeyin bir dezavantajı olduğu gibi prefabrik evlerinde çeşitli olumsuz tarafları vardır. Prefabrik evlerin dezavantajlarını şöyle sıralayabiliriz:

Yeniden satış: Genellikle prefabrik ev isteyen kullanıcılar kendileri yaptırmayı tercih edebiliyor. Bu sebeple ikinci el olarak satışı standart bir eve göre biraz daha zor olabilir.

İmar sorunları: Prefabrik evinizi koymak istediğiniz her arazi uygun olmayabilir. Prefabrik evler için bazı izinlere ve imara ihtiyacınız olacak.

Sınırlı genişletme seçenekleri: Bileşenler kolayca değiştirilebilecek şekilde tasarlanmadığından, prefabrik evlerin genişletilmesi veya üzerine ekleme yapılması zorlayıcıdır.

Prefabrik Ev Nasıl Yapılır?

Prefabrik bir ev yaptırmaya karar verdiğinizde inşa süreci genel hatlarıyla şu şekildedir:

  1. Tasarım: Prefabrik ev inşa etmenin ilk adımı, evi tasarlamak ve kullanılacak malzeme ve bileşenleri seçmektir.
  2. İmalat: Bileşenler ahşap, çelik veya beton gibi malzemeler kullanılarak fabrika ortamında üretilir.
  3. Nakliye: Üretilen parçalar şantiyeye taşınır.
  4. Montaj: Parçalar tasarım planlarına göre sahada monte edilir.
  5. Teslim: Boyama, döşeme ve dolap gibi bileşenlerin de eklenmesi ile prefabrik ev anahtar teslim hale getirilir.

Prefabrik Ev için Gereken İzinler Nelerdir?

prefabrik ev için gereken izinler

Prefabrik evinizi arsaya yerleştirmek için bazı izinler almanız gerekir. Prefabrik evler, mevzuatta 3194 sayılı İmar Kanunu ile kurallandırılmıştır. Kanunun 20. maddesinde ise yapıların imar planları inşa yönetmeliğine ve ruhsatlandırmaya uygun olarak yapılması gerektiği belirtilir. Prefabrik ev için imar ve yapı inşası izni almak için gereken belgeler şu şekildedir:

  • Prefabrik evin inşa edileceği yerin tapusu,
  • Prefabrik yapının mimari projesi
  • Altyapı projeleri (elektrik, su, ısınma)
  • Ebat ya da röper içeren kroki
  • Statik proje

İmarsız Arsaya Prefabrik Ev Yapılır Mı?

imarsız arsaya prefabrik ev yapma şartları

İmarsız arsaya prefabrik ev yapılabilir. Ancak bunun için belirlenmiş bazı kanuni çerçeveler vardır. Eğer bu şartları karşılıyorsanız imarsız araziye prefabrik evinizi inşa ettirebilirsiniz. Şartlar ise şu şekildedir:

  • Arsanın yol geçen bir cephesi olması gerekir
  • En fazla 250 m2 ev kurabilirsiniz
  • Enerji ve su altyapısının uygun olması bekleniyor

Tüm bu şartları karşıladıktan sonra arsanın bağlı olduğu belediye ile görüşerek imarsız arazinize prefabrik ev yaptırabilirsiniz.

Prefabrik Evler Nasıl Ortaya Çıktı?

Prefabrik evler, ilk olarak 20. yüzyılın başlarına kadar uzanan derin bir geçmişe sahiptir. Prefabrikasyon kavramına ise ilk olarak 1800’lerde rastlıyoruz. Bununla birlikte pratik ve geliştirilebilir yapısından dolayı 1900’lerde oldukça popüler bir hale geldi.

Prefabrik evlerin yaygınlaşmaya başlamasının ilk örneklerinden biri ise 1908 yılında ABD’de de Sears tarafından sunulan bir ev kataloğuydu. Sears, müşterilerine anahtar teslim prefabrik evleri kısa sürelerde teslim etmeyi vadediyordu. O dönem oldukça popülerleşen bu kavram zaman içerisinde popülerliğini koruyarak gelişmeye devam etti.

Günümüzde prefabrik evler çelik konstrüksiyon, ahşap ve beton dahil olmak üzere çeşitli malzemeler kullanılarak inşa edilebilir ve ev sahibinin ihtiyaç ve tercihlerini karşılamak için yüksek düzeyde özelleştirilebilir olacak şekilde tasarlanır hale geldi.

Kuşkusuz prefabrik yapıların hala bu kadar tercih edilmesinin arkasındaki en büyük üç fikir ise uygun maliyet, hız ve kişiselleştirilebilirliktir.

Prefabrik ev rehberimize göz atın

Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar? Kaç Yıl Kullanılabilir?

Prefabrik Ev Kredisi Veren Bankalar ve Faiz Oranları

Prefabrikte Subasman Nedir? Kot, Perde ve Yükseklik

100+ Prefabrik Ev Planları